Американската компанија „Тесла“ мораше да повлече 363 илјади автомобили од пазарот во САД поради нивниот софтвер за автопилот.

Како што е наведено од американската агенција за безбедност на автопатиштата, софтверот Autopilot на „Тесла“ може да доведе до сообраќајни несреќи, но може да доведе и до незаконско и непредвидливо однесување на автомобилот на патот.

Повлекувањето ги засега сите модели што имаат софтвер за автопилот.

Станува збор за Model 3, Model S, Model Y и Model X. Овој софтвер им овозможува на автомобилите на „Тесла“ да менуваат лента, да забавуваат или забрзуваат на семафорите и автоматски да ги вклучуваат градските улици.

Од „Тесла“ беше побарано да ги повлече моделите поради основани сомневања дека овие автомобили ќе ја надминат дозволената брзина, нема да застанат на знаците „стоп“ и ќе се однесуваат непредвидливо на градските раскрсници.

Ова е вторпат „Тесла“ да повлекува автомобили поради овој софтвер. Повеќе од 50.000 автомобили биле повлечени минатата година затоа што не застанале на знаците „стоп“ кога системот бил активен, пренесува Autocar.