Пропаста на Томас Кук погоди половина милион луѓе што останаа во странство. Сепак, таа компанија не е единствената што успеала да заврши толку неславно.

Еве ги 9-те најлоши колапси во историјата што го потресоа и светскиот пазар. Токму браќата Леман ја туркаа глобалната економија кон финансиската криза. Стечајот на американската компанија World Airways го разниша симболот на американското патување, додека скандалот „Енрон“ ги покажа сите страни на финансиска измама.

Некои стечај исто така означија цели епохи:

1494: Medici Bank, долгогодишен сопственик на парите на Ватикан, се распаѓа заради неефикасните лидери и лошите парични резерви. Банката некогаш беше една од најголемите и најмоќните финансиски институции во ренесансната Европа. Повеќе од половина од приходите на банката потекнуваа од папата до 1434 година, а профитабилноста на банката му овозможи на добро познатото семејство Медичи неофицијално да ја преземе контролата над Фиренца.

Сепак, банката на крајот ги прецени своите инвестиции и влијанието почна да се намалува. Подоцна корумпираните епизоди вклучуваат измама за добротворни фондови.

1853: Компанијата South Sea Company на крајот не успеа да се опорави од хаосот што го предизвика во светот. Компанијата им продавала робови и добра на шпанските колонии во Америка, за да на почетокот во 1711 година да работи како државен должник. Многу наивни инвеститори инвестирале пари во компанијата, водејќи ја компанијата до меур што на крајот пукна.

Многу директори на компанијата се занимавале со матни акции и поткупи. Ваквите работи доведоа до широк економски колапс што го чинеше богатство и на славниот научник Исак Њутн.

1911 година: Врховниот суд нареди банкрот над компанијата „Standard Oil“ на Џон Д. Рокфелер, со што се крши еден од најголемите монополи во Америка. Рокефелер го основал Standard Oil во 1870 година, а компанијата на крајот контролирала 90% од операциите за рафинирање на нафта во земјата. Така, Рокфелер стана првиот американски милијардер.

Врховниот суд ја подели компанијата на 34 помали компании. Одлуката значеше и крај за американското златно доба и пљачкашките барони.

1983 година:Holding Carrian – компанијата поднесе барање за најголем банкрот во историјата на Хонг Конг. Колапсот се должи на една од најголемите измами во сметководството во историјата, што доведе до драматична истрага за убиство на ревизор и самоубиство на советник на фирмата.

Орџ Тан, поранешен претседател на групата Каријан, ја презеде компанијата во 1979 година и постигна неверојатен успех за две години. Во 1983 година, Каријан Инвестиции банкротираше затоа што не беше во можност да го врати долгот од една милијарда американски долари по падот на пазарот за недвижнини во Хонг Конг. По банкротот, малезиски бизнисмен уби ревизор кој го испитува позајмувањето на Каријан. Компанијата имаше долг од 1,3 милијарди американски долари – најголемиот стечај во Хонг Конг досега.

1991 година: Pan American World Airways Не е невообичаено идентитетот на една земја да биде испреплетен со компанија. Таков беше случајот со Пан Ам. Основана во 1927 година, оваа авиокомпанија беше дел од американската култура во поголемиот дел од дваесеттиот век. Таа беше лидер во меѓународната индустрија за летови и луксузни патувања, како и првиот превозник со употребата на џамбо авиони и користење на неговата екипа од кабините за маркетинг и ПР цели. Девојките ширум Америка сонуваа да станат стјуардеси на летот, а момчињата да станат пилоти.

Сепак, Пан Ам стана мета на терористите и по неколку вакви инциденти, во комбинација со зголемена глобална конкуренција, компанијата престана да постои во 1991 година.

1997 година: Woolworths. Тоа беше едно од најголемите имиња во Велика Британија. Каде и да отидевте, можеше да сметате на нив за да ја сретнат нивната продавница. Тоа беше компанија за малопродажба позната како една од оригиналните американски продавници со иста цена за сите стоки. Првата продавница се отвори во 1878 година. Иако со текот на времето прерасна во еден од најголемите ланци на мало во светот, силната конкуренција доведе до пад. 1997 година F. W. Woolworth Company ја преориентираше продажбата на спортски обувки и облека, затворајќи ги сите преостанати продавници кои работат под името „Woolworth’s“ и го сменија своето име во групата во Venator.

Во 2001 година, компанијата целосно се посвети на пазарот на спортски стоки, и повторно го менува своето име во Foot Locker Inc (NYSE: FL). Брендот, сепак, се оживува во последните години и во некои земји се врати.

2001: Enron korp помина од сè, од блескави височини до вртоглаво паѓање. Во времето на колапсот, Енрон беше една од најголемите американски корпорации, а нејзиното затворање влијаеше на животот на 22.000 вработени. Тешко е да се поверува дека компанијата банкротираше веднаш по приходите од 111 милијарди американски долари во 2000 година, додека на врвот на вредноста акцијата на Енрон беше 90,75 $, но по објавувањето на банкрот во 2001 година, акциите паднаа на 0,67 $ .
Во тоа време, на 16 октомври 2001 година, светскиот лидер во индустријата за трговија со енергија, заземајќи околу 20% од американскиот пазар на енергија, објави финансиски извештаи, поради што вредноста на компанијата падна за 60 милијарди долари.

Оваа некогаш ветувачка компанија пропадна поради измама и денес се памети само како симбол на корупција и илегални шеми. Највисокото раководство управуваше со финансиски трансакции, привлекувајќи пари во оф-шор зони.

2008 година: Leeman Brothers. Поранешната четврта најголема инвестициска банка во Соединетите држави, „Leeman Brothers.“ брокери специјализирани за инвестициско банкарство, започнаа успешен бизнис, модел што на крајот доведе до нејзин колапс, што имаше катастрофално влијание врз економијата. Leeman Brothers. работеше 158 години – од 1850 година.

Персоналот се состоеше од 26 000 луѓе. Банката имаше регионално седиште во Лондон и Токио, како и канцеларии во многу земји низ целиот свет. Во 2006 година, средствата беа 503,5 милијарди американски долари.

Брокерите на Leeman Brothers. се „играле со оган“, издавале договори на определено време, нудејќи им на сите да го купат својот иден интерес во хипотекарни обврзници.

Ваквите договори се објавени во голем број. На крајот, брокерите продадоа иден интерес за хартии од вредност поддржани од хипотека што тие всушност не ги поседувале. Додека сè беше во ред со хипотекарниот пазар, шемата функционираше, но штом пазарот започна да се пумпа и сопствениците на договори ги направија своите барања, се испостави дека застапниците на Leeman Brothers. немале ниту пари, ниту хартии од вредност.

Во 2008 година, компанијата прогласи банкрот по драматична загуба на клиенти и девалвација на имотот. Leeman Brothers. доживеале неколку финансиски кризи, но колапсот на американскиот пазар на недвижнини се покажа како премногу сериозен предизвик за компанијата.

2019 година: Thomas Cook. Британската туристичка компанија прогласи банкрот, оставајќи 600.000 патници ширум светот. 178-годишната туристичка компанија најави банкрот во понеделникот, бидејќи не успеа да обезбеди 200 милиони фунти или околу 249 милиони американски долари како средства за итни случаи од своите заемодавци.

Стечајот доведе до целосен хаос за патниците на Томас Кук, од кои 600.000 останаа заробени низ туристичките ресорти. Вработените дознале дека ги изгубиле работните места преку социјалните медиуми, еден маж пријавил дека бил „заложник“ во одморалиште, сè додека не платиле за хотелот.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк