Поранешниот сопственик на Агрокор, Ивица Тодориќ, во средата, откако Хрватскиот Висок кривичен суд нареди ново испрашување на законитоста на финансиската експертиза во случајот Агрокор, рече дека е сигурен дека на крајот ќе му ја вратат компанијата.

„Сигурен сум дека ќе ми го вратат Агрокор, 100 проценти! Бидејќи тоа е направено за криминал “, рече Тодориќ на телевизијата Н1 во своето прво појавување откако апелациониот суд побара вештачење на кое се темели се уште непотврденото обвинение против Тодориќ и неговите соработници за штета од 1,2 милијарди куни.

„Во Хрватска, владеењето на правото е прилично загрозено. Повеќето судови се составени од чесни луѓе, но има случаи кога државата врши притисок. Сега добивме едно решение што е правилно “, рече Тодориќ, потсетувајќи дека пред четири години поднел жалба против премиерот и т.н. Борг група.

Високиот кривичен суд (ДКС) во понеделникот објави дека ја поништил првостепената одлука на обвинителниот совет на окружниот суд во Загреб, со која беа отфрлени предлозите на одбраната да се оддели финансиската експертиза на полската филијала на КПМГ, за која Хрватска плати 8,6 милиони куни.

Одбраната тврди дека ова се незаконски докази бидејќи на тоа работела и хрватската филијала на компанијата, која наводно била ангажирана од подоцнежната привремена администрација, па се сомневаат во судир на интереси и сакаат да го испрашаат авторот на вештачењето, Исмет Камал, пред новата одлука на обвинителниот совет.