Сумата е повеќе отколку што Пентагон очекуваше да побара во фискална 2020 година.

Американскиот претседател Доналд Трамп ги поддржа плановите да побара од Конгресот 750 милијарди долари за одбраната за следната фискална година, објави Ројтерс, цитирајќи го американскиот официјален претставник.

Претходно оваа година, поради високиот буџетски дефицит, Трамп им нареди на своите министри да му понудат намалување од 5% во нивните трошоци, но сега се чини дека Министерството за одбрана е поштедено.

Збирот од 750 милијарди долари е повеќе од 733 милијарди долари што Пентагон се очекуваше да ги побара за фискална 2020 година. Сумата е солидно над 700 милијарди долари, што Трамп ја спомена во октомври.
Во август, Трамп потпиша буџет за одбрана од 716 милијарди долари.

Во последниве денови тој разговараше за буџетското прашање со секретарот за одбрана Џим Матис. Во текот на овие разговори, стана јасно дека Трамп сакал да го забрза напредокот на неговата администрација во зајакнувањето на вооружените сили.