© Reuters. U.S. President Donald Trump rallies with supporters at Elko Regional Airport in Elko

ВАШИНГТОН – Претседателот на САД, Доналд Трамп, во изјавата за новинарите во Белата куќа, изјави дека неговата администрација во понеделник планира да донесе резолуција во рок од две недели, повикувајќи на намалување на даноците од 10 отсто за луѓето со приходи кои ги сврстуваат во средна класа.

“Ние ќе донесеме резолуција некаде кон следната недела или недела и пол и две недели”, рече Трамп. “Ние даваме намалување на данокот на среден приход од околу 10 проценти. Сега го правиме тоа за луѓето со среден приход ( средна класа н.з.)”.

Трамп во саботата изјави дека неговата администрација проучува намалување на даноците што требаш да се предложи некое време околу почетокот на ноември, непосредно пред изборите на 6-ти ноември, иако пратениците се надвор од градската кампања и Конгресот не се одржува.

Сојузните републиканци на Трамп се обидуваат на изборите да се држат до своите мнозинства во Сенатот и Претставничкиот дом.

Претседателот во понеделникот објасни дека предложените даночни намалувања ќе бидат претставени пред изборите, но потоа ќе треба да одат преку Конгресот.

“Нема да имаме време да гласаме” пред изборите, изјави Трамп за новинарите. “Ние ќе гласаме по изборите”.

Претседателот, кој патуваше во Тексас за кампања за републиканскиот американски сенатор Тед Круз, рече дека последниот план за намалување на даноците не е наменет да им помага на бизнисите, туку е за вработени со среден приход и ќе биде “на врвот на намалувањето на даноците што ги имаме предвидено. ”

Трамп прво го подигна предлогот за намалување на даноците во истата недела, кога владата на САД ја заврши фискалната година 2018 година со дефицит од 779 милијарди долари, како што претходните рестрикции на даноците ги намалија приходите. Бројката на дефицитот беше највисока за шест години.

Во декември минатата година, Трамп го потпиша законот за најголем даночен ремонт од 1980-тите, со што корпоративната стапка се намали на 21 отсто од 35 отсто и привремено го намали даночното оптоварување за повеќето поединци.