(Блумберг) – Претседателот Доналд Трамп ја разгледа номинацијата за својата ќерка Иванка Трамп за најразлични работни места, вклучувајќи и едно во Светската банка.

“Дури и мислев на тоа Иванка да се вработи во Светската банка”, изјави Трамп за магазинот Атлантик во интервјуто. “Таа би била одлична во тоа, бидејќи е многу добра со бројки”.

Трамп во интервјуто рече дека размислувал за својата ќерка, која работи во Белата куќа како асистент на претседателот, за неколку различни позиции, вклучувајќи и место како амбасадор во Обединетите нации, но беше одвратен поради појавата на непотизам, рече тој интервју.

“Таа би била одлична во Обединетите нации, како пример”, рече Трамп, додавајќи дека неговата најстара ќерка е “природен дипломат”.

„Ако ја номиниравме“, Трамп рече: “Тие би рекле непотизам, кога тоа немаше никаква врска со непотизам. Но, таа би била неверојатна. ”

Претседателот на Светската банка, Дејвид Малпас, кој беше номиниран од Трамп во февруари, е лојален поддржувач, кој беше остро критикуван за Кина и повика на превртување на глобалниот економски поредок. Ниту една друга земја не предложила ниту еден кандидат да го оспори Малпас, правејќи го својот избор од страна на одборот, загарантиран.

Малпас, кој беше одобрен минатата недела како шеф на развојниот заемодавач, го стави акцентот на светскиот економски раст и рече дека не гледа потреба за реструктуирање таму.

Позицијата на претседателот на Светската банка историски отиде на Американец, додека едно место е за европјанин кој ја предводи нивната сестринска организација, Меѓународниот монетарен фонд. Некои набљудувачи ја повикаа банката да ја прекрши оваа традиција и да назначи неамерикански граѓанин, како признание за растечкото влијание на пазарите во развој, како што се Кина и Индија.

Белата куќа претходно изјави дека Иванка Трамп била вклучена во процесот на избор на функцијата, но не била кандидат за оваа работа.

Таа е вклучена во иницијативите на Светската банка за економски развој на жените и тесно соработуваше со раководството на банката во текот на изминатите две години, поради што работеше на номинацијата, рече портпаролката Џесика Дито.