Европските компании стравуваат дека ќе бидат жртви на се пожестокото ривалство меѓу двете најголеми светски економии, обвинувајќи ја Европската унија за бавноста во изнаоѓањето решение, се вели во пораките од деловната конференција во Франција. Растечките трговски тензии меѓу двете велесили се совпаднаа со стагнацијата на европската економија. Во такви околности, политичарите и директорите на компаниите се прашуваат дали економијата ќе забави нагло или постепено.

„Со особено внимание ги следиме тековните тензии меѓу САД и Кина“, рече Флоран Менего, извршен директор на францускиот производител на гуми Мишелин.

„Геополитиката очигледно влијае на работењето на компанијата“, рече Менегау, додавајќи дека Мишелин ги разгледува изворите на снабдување со некои компоненти за да избегне прекумерна зависност од Кина.

Дополнителен поттик во потрагата по нови извори на суровини и плановите за промени во синџирите на снабдување беше одлуката на Кина да го ограничи извозот на галиум и германиум, клучни суровини во производството на полупроводници. „Тие изградија монопол и ја користат таа позиција“, рече Кристел Борис, извршен директор на француската компанија за рударство и метали „Ерамет“.

„Во синџирот на вредност на батериите за електрични возила, важно е да се контролира самиот синџир, но и трошоците“, рече Борис, додавајќи дека Кина моментално е во процес на создавање на уште еден монопол во Индонезија, имено во снабдувањето со никел и кобалт, исто така клучни компоненти на батеријата.

Европските лидери се сè пофрустрирани од, како што велат, можните негативни последици од американскиот Закон за сузбивање на инфлацијата (ИРА), кој може тешко да погоди одредени големи индустриски групи поради значително повисоките трошоци за енергија во Европа.

„Кога ќе видиме како ќе влијае ИРА врз (европските компании), заклучувам дека на оваа конференција не зборувавме доволно на оваа тема“, изјави неименуван висок банкар.

„Постои голема опасност европските компании да ги префрлат своите инвестиции од Европа во САД“, предупреди тој. Некои најмногу се загрижени дека на властите на Европската унија им треба долго време за да дојдат до решение.

Со ИРА, компаниите барем знаат што да очекуваат, изјави за Ројтерс Вероника Грим, член на советот на економски „мудреци“ кои ја советуваат германската влада за економската политика. „Ние во Европа сè уште дебатираме дали ни се потребни субвенции и данок на супердобивка“, посочи Грим.