Трговскиот биланс во еврозоната достигна вишок од 25,4 милијарди евра во декември, што е за 2,2 милијарди евра помалку на годишна основа, како што беше потврдено од прелиминарните податоци на „Еуростат“. Резултатот е под очекувањата на аналитичарите за вишок од 30,2 милијарди евра, објави „traidingeconomics.com“.

Еврозоната извезла стока во остатокот од светот во 180,7 милијарди долари во декември 2017-та година, што претставува зголемување од 1% во споредба со истиот период од претходната година. Увозот изнесува 155,3 милијарди евра, што претставува зголемување од 2,5% во однос на декември 2016-та година. Трговската размена во еврозоната порасна за 2,8% во последниот месец од минатата година на 142,4 милијарди евра.

Извозот на еврозоната во периодот јануари-декември 2017-та година се зголеми за 7,1% на годишно ниво на 2,192 илјади милијарди евра додека увозот се зголемил за 9,7% на 1,95 илјади милијарди евра. Така, трговското салдо во еврозоната во изминатата година изнесува 238,1 милијарди евра. За споредба, една година порано таа изнесувала 265,2 милијарди евра. Трговијата во еврозоната се зголеми за 7,4% на 238,1 милијарди евра.

Во декември, стоките во вредност од 160,6 милијарди евра беа извезени во Европската унија (ЕУ), што претставува намалување од 2,7% на годишна основа. Сепак, увозот се зголеми за 1,4% на 146,4 милијарди евра. Како резултат на тоа, 28 земји учествуваа со трговски суфицит од 14,3 милијарди евра. За споредба, една година порано таа изнесуваше 20,7 милијарди евра.

Обемот на трговијата со ЕУ достигна 256,2 милијарди евра во декември или скоро 3 отсто во споредба со истиот месец од 2016-та година.

Извозот на 28 членки на ЕУ достигна 1.87 илјади милијарди евра за периодот јануари-декември 2017-та година, што претставува зголемување од 7,7% на годишна основа, додека увозот порасна за 8,2% на 1,85 илјади милијарди евра. Трговскиот суфицит на Унијата достигна 25 милијарди евра. За споредба, една година претходно, суфицитот изнесуваше 32 милијарди евра. Минатогодишната трговија во ЕУ ја зголеми својата вредност од 7,3% на 3,34 илјади милијарди евра.

Главните трговски партнери на ЕУ се САД, Кина, Швајцарија, Русија, Турција, Јапонија, Норвешка, Јужна Кореја, Индија и Канада.