Microsoft Corp., Nvidia Corp. и Apple Inc. во моментов, заедно вредат повеќе од кинеската берза.

Со вкупна пазарна капитализација од околу 9,2 трилиони долари, трите највредни технолошки компании ги надминаа сите акции вредни околу девет трилиони долари со кои активно се тргува на кинескиот пазар, без Хонг Конг.

Побарувачката на инвеститорите за вештачка интелигенција (AI) доведе до рекордно ниво на многу акции во секторот.

Nvidia, која веројатно имаше најголема корист од избезуменото трошење на вештачка интелигенција во текот на изминатата година, забележа пораст на нејзината пазарна капитализација на три трилиони долари, со што стана првата компанија со чипови што го постигна тој подвиг.

Гигантот од Санта Клара (Калифорнија) доминираше на пазарот со своите многу барани производи кои им помагаат на центрите за податоци за напојување да вршат сложени задачи за пресметување со вештачка интелигенција.

Во меѓувреме, Microsoft инвестираше во OpenAI и се движи кон инјектирање карактеристики на вештачка интелигенција во своите производи и услуги.

Apple немаше најсилни резултати оваа година бидејќи акциите на технолошкиот гигант беа под притисок од послабата побарувачка за iPhone во Кина и казната од 2 милијарди долари од Европската унија. Сепак, акциите на компанијата штотуку направија пресврт за 2024 година, бидејќи расположението на инвеститорите полека се подобрува.

„Оние кои бараат моментум и раст ќе бидат задоволни да им веруваат на Microsoft, Apple и Nvidia благодарение на нивните моќни конкурентни позиции, големите профитни маржи и силните биланси“, рече Рас Моулд, главен инвестициски директор во AJ Bell.

„Овде постои опасност повторно да се збуни довербата со сигурност, бидејќи многу високото вреднување може да ја изложи цената на акцијата на негативен аспект, ако очекувањата се премногу високи и ако се случи нешто неочекувано“, додава Моулд.