Заработете, штедете, инвестирајте. Ако сакате да се збогатите, мора секогаш да ги имате на ум овие три работи. И по тој редослед.

Во неодамнешниот разговор со клиентите на JPMorgan, извршниот директор Џејми Димон зборуваше за успешно стекнување богатство.

„Инвестициите треба да бидат трајна работа. Заштедете – инвестирајте. Заштедете – инвестирајте. Да се ​​погоди кој е на врвот, а кој на дното е сосема загубена игра. Никогаш не сум видел некој да го освои тоа. Најпаметниот инвеститор во светот, Ворен Бафет, би рекол дека така не се инвестира“, изјави Димон.

И навистина, стекнувањето богатство не е толку комплицирано. Ако имате здрави финансиски навики, не треба ни да заработувате многу пари за да станете богати.

Бескорисно е да бркате исходи со мала веројатност како што е погодување на најскапите и најевтините акции на пазарот, тргување со нив секој ден или бркање голема сума пари што ќе ви дојдат одеднаш со шемата за брзо збогатување.

Навика да се заработува повеќе

Иако преземањето на Димон за штедење и инвестирање е добро, зголемувањето на вашиот потенцијал за заработка е исто така начин да се изгради богатство побрзо. Не треба да си го уништувате здравјето со постојано бркање пари, природно е да заработувате сè повеќе и повеќе во текот на животот.

Човек може да заработи повеќе само ако постојано учи. Колку повеќе учиме, толку поголема вредност можеме да им обезбедиме на другите луѓе и компании. И така заработуваме повеќе.

Дали тоа значи дека треба да си поставите нереални цели како: „Сакам да заработувам милион долари годишно“? Не. Проблемот е што замислуваме нејасни бројки во него. Дополнителни 100.000 долари годишно е нешто на што многу луѓе се фокусираат. Зошто? Залудно е да се работи толку напорно и да се жртвуваш за да заработиш одредена сума на пари и да имаш нарушено здравје една година подоцна.

Наместо тоа, заработувањето повеќе треба да стане навика. Научете нови вештини и начини да го зголемите вашиот потенцијал за заработка секоја година. Не обрнувајте внимание на износот на дополнителни пари што ќе ги заработите. Погледнете дали напредувате. Ова е најважно.

Навика да се штеди повеќе

Да речеме дека во изминатите неколку години заработувате повеќе, а вашите трошоци останаа исти. Не сте направиле некоја голема работа на вашата куќа или автомобил. Значи, исти трошоци и поголема заработка.

Ова значи дека можете да заштедите и повеќе. Ова е клучот за штедењето да стане навика. Најголемата грешка е да заштедите иста сума пари и да заработите повеќе. Започнете да штедите со одвојување, да речеме, 10 проценти. Ако заработувате повеќе секоја наредна година, ќе можете да заштедите повеќе. Вие не треба да застанете само да заштедите на намалување на трошоците.

На крајот на краиштата, премногу штедливост лесно може да стане скржавост. Некои луѓе толку се плашат од трошење пари, што има пензионери со значителни заштеди кои сè уште живеат во тесни услови, како да се студенти. Првото нешто што го прашуваат кога зборувате за било што е: „Колку чинеше?

Животот е премногу краток за да го зачувате секој цент што го имате.

Навика да се инвестира повеќе

Една од најголемите грешки што можете да ги направите кога инвестирате е да не бидете доследни во вашите одлуки. Во што и да инвестирате, мора да останете упорни дури и кога нема добивка, дури и кога сте во минус. Резултатите можете да ги видите само долгорочно. Важно е да се надмине стравот од губење пари.

Почнете да инвестирате секоја година (на берзата или некаде долгорочно). Со текот на времето, може да почнете да инвестирате секој месец. Еве еден пример: чувате пари на сметката за приближни трошоци во следните шест месеци. Заштедете и некои редовни приходи, како кирија од недвижен имот. Сè друго – инвестирајте.

Но, за да стигнете таму, не смеете да ги заборавите првите два чекори: почнете да заработувате повеќе и почнете да штедите повеќе. Затоа што не можете да купите недвижен имот ако не го гледате како инвестиција. Парите се стекнуваат со текот на времето – освен ако не сте еден од ретките среќници за кои зборува целиот свет. Во спротивно, ќе изгубите големи суми постојано бркајќи брз профит.

Значи, богатството се стекнува со навики. Ако имате здрави финансиски навики, продолжете да учите и паметно инвестирајте ги парите без да преземате големи ризици – ќе бидете голем победник.