nafta 1Цените на нафтата во средата на меѓународните пазари се зголемија на највисоко ниво оваа година, поттикнати од падот на вредноста на доларот и новите докази за падот на американската понудата.

На лондонскиот пазар цената на суровата нафта се зголеми за 1,03 долари во однос на вторникот , на 46,77 $, досега во април цената се зголеми за речиси 20 проценти и е на пат до најголемиот месечен раст во година дена. На американскиот пазар цената на сурова нафта се тргува за 86 центи повисока цена од 44,90 $.

На лондонскиот пазар цените на нафтата се поддржани од податоците за намалување на производството од шкрилци во САД и во Северното Море, како и веста дека Саудиска Арабија и Кувајт нема потесно да соработуваат во заедничкото управување со нафтеното поле Khafji, од кое се црпеа од 280 до 300 илјади барели на ден пред неговото затворање поради еколошките проблеми во октомври 2014 година.

Цената на пазарот во САД е поттикната од податоците од Американскиот институт за нафта дека минатата недела залихите на сурова нафта се зголемиле за 1,1 милиони барели, додека аналитичарите во анкетата на Ројтерс очекуваа зголемување од 2,4 милиони барели.