Американските федерални резерви ја зголемија денеска референтната каматна стапка за четвртина процентни поени, на ниво меѓу 1,5 на 1,75 отсто. ФЕД наведува и дека продолжува да го намалува своето портфолио на обврзници.

 

Овие потези покажуваат уверување дека американската економија останува силна речиси двет години по завршувањето на големата рецесија

.

Ова е шесто зголемување од декември 2015 година, кога американската Централна банка почна да ги зголемува стапките.

 

Прво, од кога на чело на ФЕД се наоѓа Џером Пауел, кој на таа позиција дојде минатиот месец наместо Џенет Јелен.