Во изминатите два месеца од оваа година беа бурни за светскиот пазар на капитал. Најголемата флуктуации се случува на пазарот во САД, но, исто така, имаше последици врз европскиот пазар.

Анализа на најпознатите американски берзански индекси покажаа дека S & P 500 заврши јануари со 5.62 проценти , а во февруари имаше минус од – 3,89 проценти. По првите два месеци од S & P успеа да го задржи 1,50 отсто плус, а просекот на цената и приходи (P / E) во моментов е 26,1. Слично на тоа, со Дау Џонс. Јануари заврши со 5,79 отсто  во февруари имаше минус од – 4,28 отсто, додека во првите два месеца ќе заврши 1,25 отсто плус. Просечниот коефициент на P / E моментов е 25,9.

Анализата може да се заклучи дека февруари не беше добро за акција на пазарот во САД. Тоа е особено бурен беше 5 февруари, кога просечниот индустриски индекс Дау Џонс падна за повеќе од 6 проценти и го заврши денот со минус од 4,60 отсто, додека S & P 500 заврши денот со минус од 4,10 отсто.Најостриот  пад во историјата на инвеститорите, потсети дека на пазарот не само што може да  расте, како што неодамна беше случај, но, исто така,  може и да падне. Сите клучни индекси, на Nasdaq и S & P 500, Дау Џонс и Расел 2000 имаа значителен пад во февруари.