Мерките вклучуваат строги контроли и парични казни за деловните извршители кои остро ги зголемуваат цените

Турция затяга контрола върху цените в страната

Анкара побара од локалните власти во Турција да воведат построга контрола, како и казни, врз претставниците на бизнисот, кои ги зголемуваат драстично цените поради економските тешкотии на земјата. Ова е јасно од пораката од Министерството за внатрешни работи, цитирана од Ројтерс.

Во последниве месеци турската економија беше потресена од валутна криза, во рамките на која од почетокот на годината цената на лирата поевтини за 40%, а инфлацијата достигна речиси 25%, што е највисока вредност во последните 15 години.

И додека цените во Турција растат, претседателот Реџеп Ердоган повика Турците да известуваат за продавници и “опортунисти” кои ги зголемуваат прекумерно цените, ветувајќи дека ќе им одржи акции во објектите, ако е потребно.

Во исто време, министерот за финансии Берат Албајрак во вторникот објави план за “доброволно” намалување на цените за 10%, во обид да се одговори на растечките потрошувачки цени.

Претходно во четвртокот министерот за внатрешни работи Сулејман Сојлу испратил известувања до градоначалниците на сите 81 турски провинции со барање да се преземат мерки против оние кои “имаат корист” од нестабилните девизни курсеви, за да ги зголемат цените, се наведува во соопштението на министерството .

“Беше утврдено дека некои продавници, фирми и компании во последните денови воведоа остри зголемувања на цените на производите и услугите обезбедени за потребите на граѓаните, дека некои стоки се враќаат во магацин, за да предизвикаат зголемување на цените”, посочува уште министерството.

Претходно Владата исто така им забрани на компаниите да наметнуваат произволни зголемувања на цените, ако не се погодени од зголемување на влезните цени или каматните стапки.

Депресијацијата на лирата беше предизвикано од конфликтот меѓу Турција и САД и влијанието на Ердоган врз монетарната политика на земјата. Сепак според Анкара проблемите во економијата на земјата се предизвикани од “економската војна”, водена против Турција.

Во исто време со одлука во Службен весник во четвртокот беше соопштено дека ќе има реконструкција на заеми во валута и ќе бидат трансферирани во турски лири по курсот на Народната банка на денот на реструктуирањето.