Министерството за финансии на Турција најави дека ќе испрати нов реформски пакет до парламентот, кој значително ќе влијае на сегашниот даночен систем.

Во пакетот што ќе биде претставен пред Големото национално собрание на Турција, се наведува дека има регулаторни препораки за зајакнување на правдата, воведување даночни практики ориентирани кон капиталот и зголемување на учеството на директните даноци.

Според турските медиуми, дел од реформата се однесува на наплата на глобалниот минимален корпоративен данок, кој е воведен во повеќе од 30 земји, вклучувајќи ги и земјите од Европската унија (ЕУ), пренесува Biznis.rs.

Зголемениот данок на добивка ќе се применува и на добивката остварена од големите инвестиции.

„Стапката на данокот на добивка е 25 отсто за реалниот сектор, 30 отсто за банките и финансиските институции, 20 отсто за извозните компании, 23 отсто за јавните претпријатија и 24 отсто за производителите. Се препорачува стапката на данок на добивка на платите на оние кои работат според моделот изградба-управување-трансфер и проекти за јавно-приватно партнерство да биде 30 отсто, наместо сегашните 25 отсто“, пишуваат турските медиуми.

Она што е интересно е што во пакетот даночни реформи се најавени и мерки со кои би се потиснала таканаречената неформалност во турското општество, која особено се однесува на непријавување на вработените.

Доколку пакетот мерки стане закон, казните за непријавените работници ќе бидат 1,5 пати повисоки од данокот што е пријавен и 4,5 пати повисоки ако во целиот случај се дефинира и шверц.

Дополнително, мерките ќе важат и за казни за плаќање кирија во готово.

Станарите ќе подлежат на посебни казни за неправилности во случај на плаќање кирија во готовина“, се наведува во планот за реформи.

Она што е интересно е што новиот пакет мерки го третира и оданочувањето на приходите од бакшишот, односно ослободувањето од ДДВ во овој случај.

„Советите ќе се прикажуваат посебно во пресметката, под услов да не надминуваат десет проценти од цената на услугата. Овие приходи ќе се собираат на банкарска сметка и целосно ќе се распределат на вработените“, соопшти Министерството за финансии на Турција.