Турција речиси ја заврши работата за воведување данок на трансакции за купување и продажба на акции и крипто-средства. Ова го објави претставник на државата во средата.

Овој потег е дел од мерките што ги воведува министерот за финансии Мехмет Шимшек за зајакнување на фискалната дисциплина и стабилноста на цените по долгогодишните превирања што ја поттикнаа зголемената инфлација во земјата.

Во мај се забрза до 75,5% на годишно ниво од нешто помалку од 70% еден месец порано, беше откриено претходно оваа недела. Месечниот раст на цените, префериран индикатор на турската централна банка, изнесуваше 3,4%. И двата мерача ги надминаа прогнозите на економистите.

Шимшек претходно рече дека владата работи и на минимална регулатива за корпоративниот данок како дел од напорите за воспоставување поправеден даночен систем.

Владејачката партија на претседателот Реџеп Тајип Ердоган минатиот месец поднесе нацрт-закон до парламентот кој ќе вклучува обврски за лиценцирање и регистрација за давателите на крипто услуги.