Турската централна банка ја зголеми основната каматна стапка на 42,5 отсто на 21 декември и информираше дека ќе направи агресивен циклус на заострување на економската политика „што е можно поскоро“, бидејќи Турција со години се соочува со растечка инфлација.

Банката очекува „да го заврши циклусот на заострување на оваа политика што е можно поскоро“, соопшти банката, додавајќи дека „заострувањето ќе се одржи онолку долго колку што е потребно за да се обезбеди одржлива стабилност на цените“.

Турската лира беше генерално стабилна по седмото последователно месечно зголемување на каматната стапка.

Централната банка очекува инфлацијата да се зголеми од речиси 62 отсто минатиот месец на 70-75 отсто во мај, пред да падне на околу 36 отсто до крајот на следната година.

Инсистирањето на Ердоган да ги намали стапките во минатото и покрај зголемените цени предизвика неколку падови на валутата и ја доведе инфлацијата на највисоко ниво во последните две децении.

Иако ја поддржува сегашната политика на Централната банка, турскиот претседател за исто толку години смени четворица шефови на централни банки.

Промената на политиката, исто така, има за цел да ги реши хроничните трговски дефицити и исцрпените девизни резерви и да привлече странски инвеститори по долгогодишна пауза.

Сепак, високите трошоци за задолжување веќе ги оптоваруваат Турците, на кои им е сè потешко да го вратат долгот на кој се потпираа за да се справат со кризата со трошоците за живот во последните две години.