Турската централна банка неочекувано ги зголеми каматните стапки за 500 базични поени на 50 отсто, наведувајќи ја влошената перспектива за инфлацијата и вети дополнително затегнување доколку се предвиди значително и постојано влошување на инфлацијата, пренесува Ројтерс.

Големото изненадување дојде 10 дена пред локалните избори на национално ниво и аналитичарите го гледаат како сигнал дека централната банка е независна од какви било политички ограничувања и решена да се справи со растот на цените.

Како одговор, вредноста на лирата се зголеми за дури 1,5% до 31,91 во однос на доларот, менувајќи ги неделите на постојан пад.

„Стесната монетарна позиција ќе се задржи се додека не се забележи значителен и одржлив пад на основниот тренд на месечната инфлација, а инфлациските очекувања не се приближат до проектираниот прогнозиран опсег“, се вели во извештајот.

Политиката „ќе биде затегната во случај да се предвиди значително и постојано влошување на инфлацијата“, се додава по месечниот состанок на Комитетот за монетарна политика. За да го зајакне потегот на затегнување, централната банка, исто така, ја приспособи својата оперативна рамка на политиката, поставувајќи ги стапките на задолжување и кредитирање преку ноќ за 300 базични поени под и над репо стапката.