Обезвреднувањето на лирата продолжува да има негативно влијание

Турската инфлација забрза седми месец по ред, во декември, достигнувајќи го највисокото ниво во последните 19 години, благодарение на падот на вредноста на лирата и намалените трошоци за задолжување, пишува Блумберг.

Годишната стапка на инфлација се забрза до 36,08% минатиот месец, најмногу од септември 2002 година, од 21,31% во ноември. Ова значително ја надминува просечната прогноза од 27,36% дадена од 19 аналитичари анкетирани од Bloomberg.

Месечната инфлација е 13,58% наспроти просечната прогноза од 8,5%, се вели во посебна студија. По веста, лирата уште повеќе ослабна и утрово во Истанбул се тргуваше за 3,7% пониско на 13,8115 за долар.

Инфлацијата на малопродажните цени во Истанбул, главниот град на Турција, се забрза на 34,18% минатиот месец од 24,05% во ноември.

Централната банка ќе го одржи следниот состанок за утврдување на каматните стапки на 20 јануари.

Одлуката на Турција да ја намали референтната каматна стапка на централната банка за пет процентни поени во септември доведе до пад на вредноста на лирата, која поевтини за околу 44% во однос на доларот минатата година, со што стана најлоша валута од сите главни валути, пренесува Блумберг.