Оваа година турската лира депрецира за околу 40 отсто во однос на американскиот долар поради загриженоста за растечкиот авторитаризмот од страна на претседателот Ердоган.

Турската лира заличава ефекта от вдигането на лихвите

Турската лира се наоѓа под притисок од продажба за третa последователенa сесија на трговија, бришење голем дел од добивката која успеа да реализира минатиот четврток, кога Централната банка на Турција ја зголеми изненадувачки агресивно основна камата со 6,25% до 24%, посочува БНР .

Во почетокот на трговијата во вторникот Американскиот долар поскапе со 0,66% до 6,3500 турски лири, а еврото – со 0,68% до 7,46 фунти, како и двете водечки валути достигнаа петдневни врвови, до бришење речиси, целосно, на нивната ненадејна добивка и оштетување со околу 3% по одлуката на ТЦБ да се укине главна еднонеделната репо камата која многу посилно од очекувањата на финансиските пазари делуваше, во обид да се потенцира својата независност.

За обновениот пад на турската лира влијание наоѓаат коментари од понеделникот на претседателот Реџеп Ердоган за во-к “Хуриет”, во која тој повика на истрага за улогата на најголемата опозициска партија – Републиканската народна партија (CHP), во банката Isbank со цел на фактот дека членовите на ЦХП имаат над 28% од акциите кај најголемиот турски кредитор. Овие коментари предизвикаа голем пад на акциите на ИСБАНК и целиот Истанбулски берзански индекс на почетокот на новата недела.

“Во исто време продолжува побарувачката на девизи од локалните жители”, истакна пред Ројтерс локален аналитичар, кој побарал анонимност, и додаде дека на пазарните учесници им претстои да заземаат исчекорувачка позиција пред објавувањето на среднорочната економска програма на Владата во четврток (20-и септември ).

“Ако лирата остане во сегашните нивоа, тоа ќе создаде чувство дека агресивното зголемување на каматната стапка од страна на ТЦБ било неефикасно и тоа може да доведе до понатамошни падови”, посочи истиот аналитичар.

Треба да се има предвид дека во оваа година турската лира се обезвредни со околу 40% во однос на американскиот долар поради загриженоста за растечкиот авторитаризам од страна на претседателот Ердоган, како и загриженост во врска со независноста на централната банка. Дипломатскиот скандал со САД одамна доведе до понатамошен притисок врз турската валута.

Во меѓувреме Турската централна банка ќе ја зголеми од 21-ви септември каматната стапка, како и стапката за задолжителните банкарските резерви, соопштија во вторникот банкари, цитирајќи изјава испратена од ТЦБ до кредитните институции. Тие, исто така, му рекоа на Ројтерс дека одлуката ќе ги охрабри банките да ги држат потребните резерви во турската лира.

Тоа претставува нов обид на Централната банка да ја поддржи локалната валута, откако минатата недела таа ја зголеми својата основна каматна стапка со цели 625 базични поени.