Тоа е првпат лирата да го пробие „прагот од 30“ во однос на американската валута. Загрозената лира падна за околу 37% во однос на американскиот репер во текот на изминатата година, додека креаторите на монетарната политика се обидуваат да се борат против двоцифрената инфлација со постојано зголемување на каматните стапки.

Поконвенционалниот пристап следи по неколкугодишна неортодоксна политика за време на која Анкара одбива да ги заостри стапките и покрај зголемената инфлација, додека турскиот претседател, Реџеп Таип Ердоган, ги нарече зголемувањата на каматните стапки „мајка на сите зла“.

Инфлацијата во земјата со околу 84 милиони жители се искачи на 64,8% на годишно ниво во декември, што е повеќе од 62% во ноември 2023 година. .

Слабеењето на лирата доаѓа во време кога врвните финансиски претставници на Турција се собираат во седиштето на JP Morgan на Волстрит (Њујорк) на презентации пред инвеститорите фокусирани на монетарната политика, банкарството, средствата и финансиските пазари.

Наречен „Ден на инвеститорите“, инаугуративниот настан ќе има сесии со прашања и одговори и ќе вклучува презентации на новиот гувернер на турската централна банка, Хафиза Гаја Еркан, кој беше назначен во јуни 2023 година.

Турскиот министер за финансии, Мехмет Шимшек, ќе одржи виртуелни презентации за изгледите за турското финансирање и фискалната политика, а Дејли Сабах објави дека ќе учествуваат повеќе од 200 високи извршни директори од големи финансиски институции, вклучувајќи ги Vanguard, BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley и J.P. Морган.

Турската лира, инаку, изгуби повеќе од 80% од својата вредност во однос на доларот во изминатите пет години, зголемувајќи ги трошоците за увоз и надворешниот долг и драматично ослабувајќи ја куповната моќ на турскиот народ.