Германскиот дневен весник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) објави дека турското електрично возило произведено од иницијативната група на турските автомобили (ТОГГ) ќе биде голем предизвик и конкурент за автомобилите во својата класа, како што се Тесла и Фолксваген.

Весникот објави дека TOGG гарантира дека со една батерија автомобилот ќе може да помине повеќе од 500 км, дека полнењето на батеријата до 80 проценти ќе трае само половина час на сите бензински пумпи и дека автомобилот ќе се продава по конкурентна цена .

Вестите пренесуваат дека „турскиот електричен автомобил ќе биде предизвик и конкурент на другите потенцијални конкуренти, како што се Тесла и Фолксваген“, пренесува ТРТ.

Германскиот дневен весник објави дека пандемијата COVID-19 не се меша со продолжување на производството на овој автомобил и дека компанијата TOGG претпочита да го користи терминот „паметна машина“ наместо зборот „автомобил“.

Се посочува дека TOGG ќе произведува најголем дел од компонентите за автомобилите во Турција, дека првичното учеството на производството во Турција ќе биде 51 процент и дека овој процент ќе се зголемува со текот на времето.

На крајот од веста, новинарот Андреас Мим рече: „Запишете го името ТОГГ“.