Постапката за техничко прифаќање на гасоводот е во тек, а една од двете компресорски станици на оваа траса е подготвена. – Излезниот капацитет кон Србија е 12,7 милијарди кубни метри годишно.

Гасоводот „Турски (Балкански) поток“ преку Бугарија е подготвен да ги пренесе првите количини на гас на Србија. Постапката за техничко прифаќање на гасоводот е во тек, потврди вчера за „Медиапул“ извршниот директор на „Булгагтрансгас“, Владимир Малинов.

Според бугарските медиуми, гасоводот е пред пополнување. Бидејќи цевките на српските и бугарските делови на „Турски поток“ беа поврзани на почетокот на ноември, гасот ќе започне да пристигнува во Србија по приемот на работите, со што конечно се реши прашањето за снабдување на оваа енергија од друг правец, не само преку Украина.

Една од двете компресорски станици на трасата, Расово во Бугарија, исто така е подготвена. Рускиот гас ќе се транспортира од Турција преку Бугарија до Србија и Унгарија. Изградбата на „Балкански поток“ започна во 2019 година и покрај честите закани од Вашингтон и Брисел дека ќе биде прекината изградбата на овој и гасоводот „Северен поток 2“ со цел да се намали зависноста од рускиот гас, работата е завршена.

Од јануари 2021 година, Булгартрансгас се очекува да испорачува од 10 до 15 милиони кубни метри гас дневно. Шефот на „Булгартрансгас“ неодамна потврди дека операторот има договори за капацитетот на централата со компании кои не се руски „Газпром“ или швајцарски МЕТ, кои имаат резервирано околу 90 проценти од влезниот капацитет на гасоводот од Турција, што е 19,3 милијарди кубни метри гас годишно. Излезниот капацитет кон Србија е 12,7 милијарди кубни метри годишно. Инаку, приходите од надоместоците договорени за трансфер во Србија се фиксни.

Со завршувањето на изградбата на „Турски поток“, може да се каже дека е исполнет вториот дел од меѓудржавниот договор потпишан за време на преземањето на НИС, кој предвидуваше изградба на гасоводот „Јужен поток“. Бидејќи овој гасовод пропадна поради Бугарија, уште еден гасовод „Турски поток“, кој е исполнет со руски гас и кој Србија го градеше со Русија, сè уште минува низ Србија.

За сето тоа време, Србија не добила друга понуда за приклучување на кој било гасовод што не тече руски гас, па дури ни американски LNG, бидејќи е очигледно дека овој гас не е достапен во количини како рускиот, што само може да ги покрие потребите на овој дел од Балканот и Европа . Покрај тоа, ЛНГ отсекогаш бил поскап од рускиот гас.

Исто како што изјави претседателот на Србија, Александар Вучиќ за време на посетата на Сергеј Лавров, министерот за надворешни работи на Руската Федерација: “Кога и да прашавме каде е тој поевтин гас, не успеавме да добиеме одговор. Го изградивме нашиот гасовод и немаме проблем со рускиот гас “.