Илон Маск вчера објави дека Твитер, кој го купи за 44 милијарди долари во октомври 2022 година, изгубил околу половина од приходите од рекламирање.

Сè уште сме во негативна финансиска ситуација поради падот на приходите од реклами за околу 50 отсто и големиот долг, напиша американскиот милијардер на Твитер како одговор на барањето на корисникот кој дава стратешки предлози за социјалната мрежа.

Маск рече дека Твитер треба да се врати во позитивната деловна сфера пред „да го има луксузот да направи некои промени“.

Промените кои Маск ги направи откако ја презеде контролата над Твитер предизвикаа незадоволство кај корисниците на мрежата, но и кај огласувачите.

Во мај, Insider Intelligence соопшти дека очекува Твитер да заработи помалку од 3 милијарди долари во 2023 година, приближно една третина од она што го заработи во 2022 година.

Оттогаш, Маск објави повеќе информации што не им се допаднаа на нетизените, како онаа на почетокот на јули дека има намера да го ограничи читањето на твитови на 10.000 дневно за проверени сметки, односно за оние кои плаќаат и на 1.000 за други па дури и до 500 за нови сметки.

Неколку дена подоцна, тој објави дека апликацијата „TweetDeck“, која главно ја користат информатичките професионалци, во наредните месеци ќе биде резервирана за проверени сметки, односно корисници кои плаќаат.

Промените беа воведени во време кога апликацијата Threads што ја лансираше Мета, матичната компанија на Facebook, како пандан на Twitter, ја премина границата од 100 милиони корисници за само пет дена по нејзиното лансирање на 5 јули.

Тоа е првата голема закана за платформата Твитер која е ослабена откако Маск ја откупи.

Бројот на корисници на Threads е сè уште далеку помал од оној на Twitter, кој е меѓу 200 и 350 милиони корисници, според проценките. Сепак, апликацијата Мета може да смета на синергија со многу популарната платформа за споделување слики Instagram, која има околу две милијарди активни корисници.