Кинескиот јуан може да стане трета најголема резервна валута на светот во следната деценија. 

Ова е во согласност со прогнозата во Морган Стенли.

Пекинг принудува поголема употреба на јуанот на меѓународно ниво

Уделот на јуанот во активата на глобална девизна резерва може да биде повеќе од двојно од сегашното ниво од два проценти и да го надмине учеството на јапонскиот јен и британската фунта, соопштија банкарските аналитичари во извештајот објавен во петокот.

Податоците на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) покажуваат дека уделот на јуанот во глобалните резерви е дуплиран.

Ова се случува откако беше вклучен во главната „корпа” за резерви на ММФ во октомври 2016 година. Тогаш уделот на јуанот беше еден процент, а сега е 2,02 проценти.