Службата за безбедност на Украина (SBU) води истрага за безбедносен инцидент што се случил во нуклеарна централа во Украина.
Се истражува дали овој инцидент ја загрозувал националната безбедност на Украина и на узурпаторите им дал потенцијален пристап до инфраструктурата на нуклеарниот систем на нуклеарната централа во близина на јужниот град Јузнукуренск.

Истрагата, исто така, изврши рација во самата нуклеарна централа, каде што беше одземена и запленета опрема специјално користена за рударство на криптовалути. Во просториите на електроцентралата наменета за административен персонал, пронајдени се две метални куќишта кои содржат класична компјутерска опрема, заедно со дополнително напојување, ладилници и графички картички, што укажува на целта на ваквите компјутери.

Во едниот метален објект се најдени шест AMD Radeon RX 470 графички картички, а 5 во другиот. Во воената касарна, пронајдена е дополнителна опрема во близина на електроцентралата за рударство на криптовалути (украинските нуклеарни централи ги чува војската).

Неколкумина вработени во електроцентралата се обвинети за соучесништво во дејноста, но досега никој не е уапсен, без никакви индиции за воениот персонал. SBU истражува дали овие активности ја искористиле електроцентралата, а со тоа можат потенцијално да се добие пристап до внатрешни доверливи информации за структурата на електраната и нејзината безбедност и слабости.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк