Група странски сопственици на обврзници презеле чекори за да ја принудат Украина да започне со отплата на долговите уште следната година, објави во неделата Волстрит журнал, пишува Политика. Ако успеат, Киев може да изгуби 500 милиони долари секоја година само за плаќање камата, пренесува Раша тудеј Групацијата, која ги вклучува инвестициските гиганти Блекрок и Пимко, одобри двегодишен заем на Киев во 2022 година, со претпоставка дека конфликтот со Русија до сега треба да биде завршен.

Без крајот на конфликтот, заемодавците сега ангажираа адвокати и банкари за да се сретнат со украинските официјални лица и да склучат договор со кој Украина ќе продолжи да плаќа камата следната година во замена за значителен дел од отпишаниот долг, анонимно изјавија извори за Вол Стрит Журнал. Групацијата поседува околу една петтина од украинските еврообврзници во вредност од 20 милијарди долари, објави весникот. Иако оваа бројка претставува дел од вкупниот надворешен долг на Украина од 161,5 милијарди долари, сервисирањето на каматата на овие обврзници ќе ја чини земјата 500 милиони долари годишно, велат сопствениците на обврзници.

Доколку имателите на обврзници не постигнат договор со Киев до август, Украина би можела да плати. Тоа би го оштетило кредитниот рејтинг на земјата и би ја ограничило нејзината способност да позајмува уште повеќе пари во иднина. Според весникот, украинските власти се надеваат дека САД и другите западни влади ќе бидат на негова страна за време на разговорите со сопствениците на обврзници. Украина веќе се потпира на странска помош за да ги задржи отворените владините оддели и да ги плати државните службеници.