Италијанската УниКредит објави дека работи во 2020 година со нето загуба и помали приходи, со значително поголеми резервации за загуба на кредити како одраз на постојните и очекуваните последици од пандемијата на ковид-19.

Нето загубата на УниКредит во 2020 година беше 2,79 милијарди евра, во споредба со нето добивката од 3,37 милијарди евра во 2019 година, покажа деловниот извештај објавен во средата еден ден порано од објавеното.

По исклучувањето на еднократните ставки, вклучително и отписот на нематеријални средства, УниКредит ја затвори 2020 година со основна нето добивка од 1,26 милијарди евра, што е за 73 проценти помалку од претходната година.

– Основната нето добивка на УниКредит е импресивна кога се разгледува влијанието на ковид-19 на сите пазари и пет милијарди евра за резервации за загуба на кредити одобрени во 2020 година во очекување на нејзините идни последици, вели извршниот директор во заминување Жан Пјер Мустиер.

Вкупните приходи на Банката минатата година паднаа за девет проценти, на 17,14 милијарди евра.

Во исто време, нето-приходот од камата падна за 6,3 проценти, на 9,44 милијарди евра. Нето приходите од провизии и надоместоци паднаа за 5,2 проценти, на 5,98 милијарди евра.

Резервациите за загуби од кредити се зголемија за 48 проценти, на скоро пет милијарди евра.