Европскиот инвестициски фонд (ЕИФ) и УниКредит потпишуваат рамковен договор за гаранција во врска со пан-европскиот гарантен фонд за поддршка на МСП погодени од КОВИД-19 во Бугарија, Хрватска и Словачка;

Гаранциите спаѓаат во програмата на паневропскиот гарантен фонд (ЕГФ) од 25 милијарди евра, воспоставена од групата на ЕИБ за забрзување на закрепнувањето на европските компании;

Гаранциите без ограничување обезбедени од Европскиот инвестициски фонд покриваат 70% од кредитната изложеност до вкупно 300 милиони евра и се потпишани со банките на УниКредит во Бугарија, Хрватска и Словачка како поддршка на обртни средства и финансирање на инвестициите од ЕИФ.

Европскиот инвестициски фонд и УниКредит потпишаа рамковен договор за гаранција како одговор на пандемијата КОВИД-19, кој нуди поддршка на компаниите во Бугарија, Хрватска и Словачка во врска со Пан-европскиот гарантен фонд (ЕГФ).

Гаранцијата ќе овозможи УниКредит да понуди заеми за обртни средства и заеми за инвестиции на МСП гарантирани од ЕИФ до 70% од изложеноста. Портфолиото на овој заем се очекува да достигне 300 милиони евра.

Џанфранко Бизани, директор на УниКредит за Централна Европа, рече: „Преку оваа иницијатива, ние нудиме постојана поддршка на деловните субјекти за управување со нивните ликвидни проблеми предизвикани од КОВИД-19. Целта на овој нов договор е да се обезбеди достапност на паричните текови за компаниите, особено за малите и средни претпријатија, кои ја формираат столбот на европската економија и генерално имаат потешкотии да пристапат до пазарите на капитал. На овој начин, им овозможуваме да го финансираат својот обрт и да учествуваат во инвестициони програми за да се обезбеди правилно функционирање на синџирите за производство и снабдување. На УниКредит работиме за нашите земји и се обврзуваме на одлучни и конкретни мерки да бидат дел од решението, за поддршка на компаниите и локалните економии, особено со оглед на вонредната состојба во која живееме во моментов.

Роџер Хавенит, заменик директор на Европскиот инвестициски фонд, рече: „Соработката на ЕИФ со УниКредит е добра вест за малите и средни претпријатија во Хрватска, Словачка и Бугарија со тоа што обезбедува многу потребни финансии за закрепнување по КОВИД-19, заштитено вработување и приход од Европски граѓани. Како одговор на пандемијата КОВИД-19, Групацијата ЕИБ формираше Европски гарантен фонд за да обезбеди инвестиции до 200 милијарди евра за да и помогне на европската економија да се опорави. Денес, пет месеци подоцна, ЕГФ е многу близу до исполнување на својата амбициозна цел и би сакал да се заблагодарам на УниКредит за соработката и партнерството со нас во нашите напори за поддршка на европскиот бизнис “.

Заклучно со крајот на март, во земјите на ЦИЕ, УниКредит има 37 воспоставени шеми за гаранции од меѓународни финансиски институции (МФИ) и локални банки за развој, во вкупна вредност од скоро 5,1 милијарди евра, од кои 2,7 милијарди евра се веќе искористени и 2,4 милијарди евра се достапни за да се обезбеди поддршка во регионот во текот на следните 2-3 години.

Од почетокот на пандемијата КОВИД-19, УниКредит се обиде брзо да одговори на потребите на пазарот и ја удвои можноста за споделување ризик при финансирање на своите клиенти во ова невидено време. Главното зголемување на одлуките за поддршка за околу 2 милијарди евра беше постигнато благодарение на новите програми на локалната самоуправа поврзани со COVID-19, во кои УниКредит успешно се приклучи преку својата мрежа во ЦИЕ.

Во врска со соработката со МФИ, УниКредит ги зголеми решенијата за поддршка со Групацијата ЕЦБ, спроведувајќи подобрувања на достапните инструменти за финансиска помош (InnovFin, COSME) и создавајќи нови како што е овој нов инструмент за гарантирање без ограничување на EGF.

Банките на УниКредит во Бугарија, Хрватска и Словачка ќе имаат корист од оваа нова гарантна шема, која служи како заштита за деловните активности во ЕУ и е еден од финансиските столбови на економијата на ЕУ.

За ЕИФ

Европскиот инвестициски фонд е дел од Групацијата на Европската инвестициска банка. Неговата главна цел е да ги поддржи европските микро, мали и средни претпријатија (МСП) преку олеснување на нивниот пристап до финансии. ЕИФ создава и развива ризичен капитал и капитал за раст, гарантни инструменти и микрофинансиски инструменти специјално дизајнирани за овој сегмент на пазарот. Во оваа улога, ЕИФ ги промовира целите на ЕУ за поддршка на иновации, истражување и развој, претприемништво, раст и вработување. Повеќе информации за активностите на ЕИФ се достапни овде.

За УниКредит

УниКредит е успешна пан-европска комерцијална банка со поедноставена структура и исклучителна експертиза во корпоративното и инвестициското банкарство, што обезбедува единствена мрежа во Западна, Централна и Источна Европа до нејзината широка меѓународна структура на клиенти: Ние ги исполнуваме потребите на клиентите со решенија што ги искористуваат за синергија помеѓу деловните оддели: „Корпоративно и инвестициско банкарство“, „Корпоративно банкарство и управување со богатство“. Начинот на развој и испорака на овие решенија е исто толку важен колку и самите решенија, бидејќи сè се прави врз основа на две основни вредности: етика и почит.

Фокусирајќи се на „банкарството за важни работи“, УниКредит им нуди на своите клиенти и локална и меѓународна експертиза преку обезбедување невиден пристап до водечки производи и услуги на 13 големи пазари во рамките на нејзината европска банкарска мрежа: УниКредит распоредува широка меѓународна мрежа на претставништва и филијали, што му овозможува да им служи на клиентите во уште 16 земји во светот.

За пан-европскиот гарантен фонд

Пан-европскиот гарантен фонд беше формиран од групата ЕЦБ и земјите-членки на ЕУ-учеснички, како одговор на пандемијата КОВИД-19. Неговиот вкупен капацитет од 25 милијарди евра ќе им помогне на деловните субјекти да се опорават од пандемијата, да вработат вработени и да растат. Преку употреба на дополнително финансирање од приватниот сектор, ЕГФ има за цел да генерира до 200 милијарди евра за економијата на ЕУ.

ЕГФ обезбедува гаранции за ослободување капитал за националните промотивни банки, локалните банки и другите финансиски посредници со цел да се обезбедат повеќе финансии за малите и средни претпријатија, средни претпријатија и корпоративни клиенти.

Земјите-учеснички во ЕУ обезбедуваат гаранции пропорционално на нивното учество во ЕИБ или други институции. Комитетот на државите учеснички во ЕГФ, составен од претставници на тие држави, одлучува за постоењето на гаранции.

Гаранциите ќе ги покријат загубите што можат да произлезат од работењето на ЕГФ во групацијата ЕИБ, вклучително и ЕИБ и нејзината специјализирана единица за финансирање на МСП, Европскиот инвестициски фонд.