© Reuters. FILE PHOTO: Informal meeting of EU leaders in Salzburg

ПАРИЗ (Ројтерс) – Шефот на Европската комисија Жан-Клод Јункер во петокот рече дека италијанската влада не го задржува својот збор за обврските за буџетскиот дефицит.

“Немам ништо против Италија. Ja сакам како земја”, рече тој во интервјуто за “Ле Монд”. “Опишувајќи не како студени, бункеризирани чудовишта кои се нечувствителни на повиците на луѓето мора да престанат”, рече тој.

Но, тој истакна дека долгот на Италија е многу поголем од Франција, а целите на дефицитот се променија.

“Франција го одржува својот збор”, рече Јункер. “Италија не е.”