Тешко е да се процени колку ќе вреди компанијата на берзата

Coinbase, најпознатата американска крипто компанија, ја достави документацијата за излегување во јавноста. Тоа се очекуваше врз основа на претходните најави на компанијата, пишува Techcrunch.

Се очекува таа да излезе на берзата на почетокот на следната година, но сè уште не е јасно како ќе го стори тоа. Од нивниот пост на блогот не е јасно дали ќе одлучат за почетна јавна понуда (ИПО) или за директен понуда (ОЈО) или дали ќе излезат во јавноста со или без посредници, пишува „Стартит“.

На сличен начин, Slack објави на почетокот на 2019 година, без премногу информации, но пред да се продаде на Salesforce, имаше директен понуда.

Coinbase собра голем приватен капитал, вклучувајќи ја Серијата Е од 300 милиони долари во октомври 2018 година. Неговата серија D во август 2017 година беше повеќе од 100 милиони долари, според Crunchbase. Тајгер Глобал, Андресен Хоровиц, ДФЈ Раст и ИВП беа лидери во финансиските кругови на оваа финтех компанија.

Не е јасно колку приходите на Coinbase пораснале, ниту колку биле профитабилни нејзините операции во последните неколку години. Со оглед на тоа, тешко е да се предвиди колкава ќе биде нејзината вредност во споредба со сегашната проценка од 8 милијарди долари.

Компанијата ја објави оваа одлука во време кога се случува нов бум во светот на крипто-валутите, имајќи предвид дека биткоинот постигна историски раст и повлече неколку посилни валути.

Компанијата имаше проблеми во предизборната кампања, кога десетици вработени поднесоа оставки, кога извршниот директор на компанијата рече дека нема да учествуваат во политички прашања, кои не се директно поврзани со мисијата на Coinbase.