Крипто фирмата Genesis во четвртокот поднесе барање за заштита од стечај во САД од доверителите, соборена од падот на пазарот заедно со берзата FTX и заемодавачот BlockFi.

Genesis Global Capital, еден од најголемите крипто-заемодавци, ги замрзна откупите на клиентите на 16 ноември откако FTX го запрепасти финансискиот свет со својот банкрот, поттикнувајќи ја загриженоста дека другите компании би можеле да експлодираат. Компанијата е во сопственост на фирмата за ризичен капитал Digital Currency Group.

Единицата за заеми на Genesis соопшти дека има и средства и обврски во опсег од 1 милијарда до 10 милијарди долари во поднесените барања до американскиот стечаен суд за јужниот округ во Њујорк, јавува Си-Ен-Ен.

Genesis Global Holdco, матичната група на Genesis Global Capital, исто така поднесе барање за заштита од банкрот, заедно со уште една единица за заеми Genesis Asia Pacific.

Genesis Global Holdco во соопштението посочува оти ќе размисли за потенцијална продажба или трансакција за еквитилизирање за да им плати на доверителите и дека има 150 милиони долари во готовина за поддршка на реструктуирањето.

Се додава дека бизнисите со деривати и спот-тргување на Genesis, брокерски дилери и чување не се дел од процесот на стечај и продолжуваат со нивните трговски операции со клиенти.

Барањето за стечај на Genesis е последното во каскадата од неуспеси на крипто и нагло намалување на работните места предизвикани од падот на цените минатата година.

Genesis веќе беше заклучен во спор со Gemini Trust Co, основана од идентичните пионери на криптовалутите Камерон и Тајлер Винклвос, поранешни американски олимписки веслачи. Двете фирми се караат околу производ за позајмување крипто наречен Earn што заеднички го понудија.

Winklevoss изјавија дека Genesis им должи повеќе од 900 милиони долари на околу 340.000 инвеститори на Earn. На 10 јануари, Камерон Винклевос повика на смена на Бери Силберт како главен извршен директор на Digital Currency Group.

Genesis и Gemini беа обвинети од американската Комисија за хартии од вредност на 12 јануари за нелегална продажба на хартии од вредност на инвеститори преку програмата Earn. Тајлер Винклевос жалбата ја нарече разочарувачка.

Genesis посредуваше со дигитални средства за финансиски институции како хеџ фондови и менаџери на средства и имаше речиси 3 милијарди американски долари во вкупни активни заеми на крајот на третиот квартал, што е намалување од 11,1 милијарди долари една година порано, според нејзината веб-страница.

Минатата година, Genesis даде 130,6 милијарди долари крипто-заеми и тргуваше со средства од 116,5 милијарди долари, според неговата веб-страница.

Нејзините два најголеми позајмувачи беа Three Arrows Capital, крипто хеџ-фонд со седиште во Сингапур, и Alameda Research, трговска компанија тесно поврзана со FTX, изјави извор за Ројтерс. И двајцата се во стечајна постапка.

Долгот на Three Arrows кон Genesis го презеде нејзината матична компанија Digital Currency Group, која потоа поднесе тужба против Three Arrows. Компаниите за портфолио на DCG, исто така, вклучуваат менаџер на крипто средства Grayscale и сервис за вести CoinDesk.

Крипто заемодавачите, кои дејствуваа како де факто банки, пораснаа за време на пандемијата. Но, за разлика од традиционалните банки, од нив не се бара да држат капитални перничиња. Претходно оваа година, недостигот на колатерал принуди некои заемодавци – и нивните клиенти – да поднесат големи загуби.