Берзата за криптовалути Zipmex, фокусирана на Југоисточна Азија, соопшти дека поднела барање за заштита од банкрот во Сингапур, со што стана најновата жртва на глобалниот пад на дигиталните валути. Берзата со седиште во Сингапур го продолжи тргувањето минатата недела, еден ден откако ги суспендираше на 20 јули, и рече дека работи на решавање на изложеноста од 53 милиони долари на крипто заемодавачите Babel Finance и Celsius.

Адвокатите на Zipmex поднесоа пет барања на 22 јули со барање мораториуми за забрана на правните постапки против Zipmex до шест месеци, соопшти крипто берзата, пренесува Reuters.

Според законот во Сингапур, поднесувањето на такви барања им дава на компаниите автоматски мораториум од 30 дена додека судот во Сингапур не донесе одлука за барањето.

Zipmex, кој според неговата веб-страница работи во Сингапур, Тајланд, Индонезија и Австралија, е последниот во низата глобални крипто играчи што наиде на проблеми по општата распродажба на пазарите на криптовалути што започна во мај со колапс на две токени Луна и TerraUSD.