После една година тивка и доследна подготовка, од купување на стартната програма PillPack до поднесување лиценци и лансирање нови сопствени брендови, Амазон е конечно подготвен да започне бизнис со онлајн аптека – Аптека Амазон.

Компанијата во вторникот објави дека ќе започне со продажба на лекови на американски клиенти.

Со изненадувачки потег, во вторникот се отвори онлајн аптека, означувајќи ја агресивната транзиција на технолошкиот гигант во фармацевтската индустрија во услови на неспоредлива здравствена криза. Првично, компанијата планира да продава вообичаени производи како кремови, таблети и други лекови. Но, клучната понуда допрва следува: „Амазон“ исто така ќе понуди и доставува лекови на рецепт на подобни клиенти, како што се инсулин кој има температурни барања (мора да остане ладен), како и вакцината против коронавирусот на Фајзер.

Корисниците на интернет-платформата, кои немаат регулирано здравствено осигурување, можат да купуваат генерички лекови со попуст до 80 проценти, а за брендирани лекови ќе се плаќаат и до 40 проценти помалку, објави компанијата.

И исто така, Амазон агресивно преминува во оваа друга нова индустрија, која, покрај технологијата, е голем победник во оваа криза.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк