Валутите на пазарите во развој се на пат да ја забележат својата најлоша прва половина од годината од 2020-та година, притиснати од неочекувано силниот долар, соопшти „FT“.

Индексот на валутата на новите пазари на „JPMorgan“ е намален за 4,4% од почетокот на годината до денес, што е повеќе од двојно побрзо од падот во истиот период во претходните три години.

Надежите на инвеститорите за брзо намалување на каматните стапки во САД во 2024-та година се уништени, а слабеењето на економиите и експанзивната фискална политика ги оптоваруваат валутите на некои големи пазари во развој.

„Тоа е комбинација на поотпорна економија во САД и пазарите во развој како Чиле, Унгарија и Бразил кои продолжуваат да ги намалуваат стапките“, рече Луис Коста, глобален шеф за стратегија за пазари во развој во „Citigroup“.

Тој додава дека изгледите за раст за економиите во развој не се „неверојатни“ за оваа и следната година – глобалната трговија продолжува да се намалува, а годината е политички комплицирана поради повеќекратните избори.

Слабоста доаѓа и од пропаѓањето на таканаречените транспортни занаети, каде што инвеститорите профитираат од разликите во приносите меѓу валутите. Трговијата беше популарна меѓу инвеститорите на пазарите во развој.

Особено на поголемите пазари во развој, овие зделки наидоа на проблеми бидејќи изборите ги направија средствата понестабилни, а идниот пат на локалните каматни стапки исто така стана помалку јасен.

Пример за влијанието на транспортната трговија на локална валута е мексиканскиот пезос. Таа падна за речиси 10 отсто откако владејачката партија Морена во земјата извојува убедлива победа на претседателските избори. Ова поттикна загриженост за фискалната политика во Мексико и зголемена интервенција во економијата.

Инвеститорите велат дека ефектите се шират и во другите земји од Латинска Америка, влијаејќи на нивните валути, како што се колумбискиот пезос и бразилскиот реал.

Некои инвеститори ги префрлаат занаетите за носење од поголемите пазари како Бразил во помали, посиромашни економии кои произлегуваат од периоди на превирања. За некои од овие економии, се верува дека политиките кои вклучуваат високи каматни стапки сè уште ги прават облозите на обврзниците во локална валута привлечни.

Примери за такви економии се Нигерија и Египет.

Азиските валути, меѓу најпогодените од слабата кинеска економија, исто така ослабнаа од почетокот на годината. Јужнокорејскиот вон падна за 7% во однос на доларот, додека тајландскиот бах и индонезиската рупија паднаа по повеќе од 6%.

Валутите ширум светот се мачеа оваа година во однос на доларот, што е зголемено за 4,5% во однос на кошницата од шест главни валути на грбот на еластичната американска економија и инфлацијата. Ова го направи неопходно да се преиспитаат плановите за интерес во земјата.

Инвеститорите сега се обложуваат на две намалувања на каматните стапки од Федералните резерви оваа година, додека на почетокот на годината очекуваа четири или пет намалувања.