Додека американските конгресмени расправаат околу последниве трилиони долари пакет стимулации на претседателот Џо Бајден, играчите со валути веќе ги избираат победниците од бумот во инфраструктурните трошоци што ќе бидат потрошени на планот.

Тие се насочени кон земјите – главни извори на бакар, кои се потребни за зајакнување на електричните мрежи, железната руда за производство на челични шипки во бетонот и никелот за возилата на батерии. За оние кои, како по правило, не инвестираат директно во метали, берзите на валути се првото место да ги изразат своите позиции преку купување на фјучерсни договори и опции. Некои валути поврзани со стоки се очекува да добијат дополнителен интензитет, покрај поддршката за рефлаторната трговија, која доминира на пазарите со месеци.

Со оглед на рамката на програмата на Белата куќа од 2,25 трилиони. долари, инвестициските компании го додаваат на списокот во склопот на валути и канадскиот долар, чилеанскиот пезос и австралискиот долар.

Предлогот на Бајден сè уште се соочува со силно противење од републиканците кои сакаат поскромен пакет на трошоци. Сепак, се формираат првични проценки за пакетот валути што инвеститорите ги разгледуваат над можните пречки за раст од зголемувањето на даноците во програмата за инвестиции. Наместо тоа, тие го нагласуваат потенцијалот на планот на САД за зајакнување на соработката со голем дел од светот што произведува суровини, а Европа и Азија исто така ги нагласуваат подобрувањата на инфраструктурата.

Се разбира, утврдувањето на степенот до кој очекувањата за ново трошење на инфраструктурата ги движат пазарите е вистински предизвик. Бидејќи девизните курсеви зависат од чуден и непостојан пакет информации од целиот свет, вклучително и од: општите ставови на ризик, каматните стапки и разликите во растот, и во денешно време релативниот успех на кампањите за имунизација.

Што покажуваат фјучерс договорите

Воспоставените позиции на фјучерсите се одраз на верувањето во почетокот на таканаречениот „супер мотор“ на побарувачката за одредени суровини, што може да се пренесе во следната деценија.

Шпекулантите кои користат позајмен капитал за тргување со девизи веќе ги покриле своите кратки позиции во австралиски долари и не се толку негативни во однос на канадската валута. Во меѓувреме, инвеститорите стануваат сè посигурни во идниот пораст на чилеанскиот пезос по зголемувањето на цените на бакарот, покажуваат податоците на националната централна банка. Сепак, не сите „стокови“ валути се профитабилни: договорите за фјучерси покажуваат дека шпекулантите сè уште се обложуваат против јужноафриканскиот ранд.

Постојат и други индикации дека валутите поврзани со металот неодамна добија дополнителен интензитет. Канадските и австралиските долари се надминати во споредба со многу главни валути од почетокот на годината. Чилеанскиот пезос е една од најпрофитабилните во однос на американскиот долар за приближно две десетици валути од земјите во развој.

Да се ​​погоди моментот

Менаџерот на средства, регистриран во Канада, AGF Management, ги зголеми своите долги позиции во канадски долари во текот на изминатите неколку месеци и ја задржа изложеноста во австралиски долари во очекување на инфраструктурните трошоци да бидат „ветер во грбот“. Иако тој признава дека е многу тешко да се одреди вистинското време во кое овие можности ќе бидат ценети во валути. AGF тврди дека „една од примамливите одлики на стоковите валути – било да се од Г10 или големи делови на пазарите во развој – е тоа што инфраструктурата создава ниво на поддршка за нив и за нивните земји“.

Инвестициската групација Brandywine Global Investment Management со седиште во Филаделфија стана уште посигурна во корпоративните инвестиции во валутите на земјите што произведуваат енергија и метали, како што се Канада и Чиле, заедно со Бразил, Колумбија, Индонезија, Норвешка, Нов Зеланд и Русија. „нема намера да ги намали“.

Чиле е најголемиот производител на индустриски мед во светот, завршувајќи ја својата неделна трговија близу највисоката цена во последните девет години. Австралија, која исто така има богати наоѓалишта на бакар, е клучен извор на железна руда, клучна компонента на челик. Канада има бакар, железна руда и никел.

Подемот на челикот

Кога Бајден го објави својот инфраструктурен план на 31 март, цените на челикот во Америка скокнаа за скоро 6%, а американските производители на суровини беа меѓу најкористените од следните трансакции.

Дури и ако амбициозната програма на демократите се намали на 600 милијарди американски долари предложени од републиканците на 23 април, тоа ќе предизвика дополнително зголемување на трошоците во САД за метали за 30 проценти до крајот на 2025 година, според Крис Пламер, извршен директор на компанијата Metal Strategies .

Инвестициската група Manulife Investment Management има „поволно“ мислење за валутите на Канада, Австралија, Мексико и Нов Зеланд и почнува да го разгледува Чиле.