Во следните четири-пет години Бугарија ќе се стреми да го достигне нивото на платите и да биде може да достигне 70 проценти од европскиот просечен стандард за плаќање, изјави бугарскиот министер за финансии Асен Василев на средбата со еврокомесарот за економија Паоло Џентилони и претставници на водечки компании во Бугарија, соопшти Министерството за финансии (МФ), објави „24Часа.бг“.

Министерот Василев посочи дека за зголемување на платите на трудот, бизнисите мора да ги направат соодветните капитални инвестиции кои ќе доведат до зголемување на продуктивноста. Можност за тоа дава и Националниот план за закрепнување и одржливост. Тој нагласи дека во буџетот за 2024 година е поставен дефицит од 3 отсто од БДП, што е во рамките на критериумите од Мастрихт. Се прават напори да се постигне критериумот инфлација, кој е и клучен за нашето прифаќање во еврозоната, истакна тој.

Еврокомесарот Џентилони на средбата ја потврдил поддршката на Европската комисија за членството на Бугарија во Шенген, соопшти и Министерството за финансии. Тој ги охрабри напорите на земјата да ги исполни критериумите за влез во еврозоната. Бугарија е во добра позиција во однос на исполнувањето на три од четирите критериуми. Напролет ќе се анализира и критериумот за ценовната стабилност поврзан со инфлацијата, посочи еврокомесарот.