Рускиот министер за енергија, Александар Новак смета дека одлуката  на британската  премиерка  Тереза ​​Мај да ги намали купувањата на гас од Русија е политички мотивирана.

 

Русија снабдува гас за Европа со апсолутно конкурентни услови и ќе продолжи да работи во конкурентна средина. Таквите одлуки се политички мотивирани и не се насочени кон зголемување на конкуренцијата на европскиот пазар”, рече Новак

 

 

Право на секоја комерцијална организација и земја е да ја изберат својата енергетска политика.

 

Претходно, Тереза ​​Мај изјави дека Обединетото Кралство ќе бара алтернативен гас откако ќе ја обвини Русија за труење на поранешниот шпион Сергеј Скрипал.

 

Велика Британија купува руски гас преку континентална Европа и, исто така, купи од новата руска фабрика за течен природен гас (ЛНГ) во Јамал, северниот дел на Сибир. Минатата година, Русија продаде 2,8 милијарди долари гас за Велика Британија.

 

Половина од британскиот увоз на LNG до денес во 2018 година доаѓаат од Русија. Невообичаено ладна зима и дефекти на гасоводот го принуди Лондон да побара помош од Москва за покривање на националниот недостиг на гас.

 

Тревор Сикорски, главен аналитичар за гас за енергетски аспекти во Лондон, за ФТ изјави дека откако Велика Британија ја затвори групата за складирање, земјата може да стане повеќе зависна од ЛНГ. Тој додаде дека уделот на британскиот увоз може да се зголеми од сегашните три проценти на пет проценти.