Владата на Венецуела планира да ја претстави својата национална криптовалута, Петро, како единица за пресметка за меѓународна трговија со сурова нафта до Организацијата на земјите за извоз на нафта (ОПЕК). Потегот е понатамошен обид на владата на земјата да ја зајакне позицијата на својата контроверзна криптовалута издадена од државата.

 

Петро како единица на пресметка за меѓународна трговија со сурова нафта

Според извори на локалните медиуми во латиноамериканската нација, Венецуела сака да го искористи Петро како единица за пресметка за комерцијализација на својата сурова нафта. Шефот на Петролеос де Венецуела, државната нафтена компанија, Мануел Квеведо, вели дека од 2019 година, целата венецуелска сурова нафта ќе се продава за Петро.

За Квеведо, потегот е продолжување на напорите на владата да ја легитимизира контроверзната криптовалута. Квеведо, кој исто така е задолжен како министер за нафта и рударство на нацијата, рече дека крипто-валутата е составен дел од економското закрепнување и раст на Венецуела.

Овој потег не е прв пат Венецуела да врши притисок врз агендата за криптовалути на ОПЕК. Во февруари 2018 година, претседателот Николас Мадуро го повика картелот да усвои заедничка криптовалута поддржана со нафта. Земјата, исто така, се обиде да ја заведе Индија со 30 отсто попуст за увоз на сурова нафта, но Индија ја одби понудата.

 

 

Обвинувајќи ги економските санкции предводени од САД

Постојат повеќе од очигледни мотиви за земјата да се залага за таква агенда во ОПЕК. Користењето на Петро како единица за пресметката за меѓународна трговија со нафта обезбедува потребен поттик за вмрежување на криптовалути. Исто така, дава можност владата да постигне една од своите цели за основање на Петро – заобиколување на економските санкции во САД.

Во меѓувреме, земјата продолжува да се бори со уривањето на економијата, хиперинфлацијата и безвредната девизна валута. За да преживеат, граѓаните оттогаш се свртеа кон Биткоин и други криптовалути како Dash. Земјата продолжува да ги крши новите записи за обемот на тргувањето со БТК на платформата за тргување со P2P Localbitcoins.

Наспроти позадината на таквите мрачни економски услови, владата продолжува да ја унапредува агендата на Петро, ​​наспроти локалната опозиција од критичарите во и надвор од Венецуела. Владата сака да ја воведе криптовалутата во секојдневна употреба, наложувајќи им на банките да го прифатат Петро. Неодамна, криптовалутата, исто така, стана прифатено средство за плаќање за меѓународни патни пасоши.