Двете земји потпишаа договори во важни економски сектори

Венецуела и Турција потпишаа договори за соработка во петрохемиската, ископувањето злато и индустријата за нафта и гас.

„Развиваме стратешки проекти и заемно корисни партнерства меѓу Турција и Венецуела“, рече претседателот на Боливарската Република, Николас Мадуро, на церемонијата на потпишување на договорот, што го пренесува ТВ каналот Венезолана де Телевизион.

Претседателот ги посочи чекорите преземени „за создавање нов свет“ и „единството меѓу Турција и Венецуела“. Мадуро потсети на своето „пријателство со неговиот постар брат, турскиот претседател Реџеп Ердоган“.

„Денеска потпишуваме документи за изградба на петрохемиска фабрика за производство на амонијак“, истакна претседателот. Тој најави и склучување на стратешки сојуз за течен гас и договор за концесија за истражување и производство на минерали, злато и бакар и нивна комерцијализација.