Граѓаните на Венецуела се насочуваат се повеќе кон биткоин и кон онлајн игри за да го преживеат економскиот колапс на земјата.

Ова се пеколни неколку години за луѓето од Венецуела. Социјалистичките политики на претседателот Николас Мадуро предизвикаа неверојатно уништување на претходната силна економија на земјата. Луѓето се свртуваат кон необични средства за да останат живи, а најновите средства за да се одржи храната на масата е Биткоин и онлајн игри.

Очајни времиња бараат очајни мерки

Сегашната ситуација во Венецуела е сериозна. Економијата е во рушевини, а валутата на земјата, Боливар, во суштина е безвредна. Најосновните потреби, како што се храна и лекови, не постојат. Во текот на 2017 година, просечниот Венецуелец изгубил 24 килограми, а 90 проценти од населението паднало во сиромаштија.

Venezuela

Ситуацијата не е подобрена во 2018 година. Гладни луѓе извршија убиства и јадење животни од зоолошка градина. Индексот на Блумберг Кафе Кон Лече покажува дека цената на едно кафе сега чини 70 боливари (или еквивалент од 7 милиони стари боливари, бидејќи владата ги отфрли петте нули). Оваа цена од 70 или 7 милиони боливари вреди околу 50 центи и покажува годишна стапка на инфлација од 127.173 проценти.

Владата им наметна обврска на граѓаните да купуваат пасоши со Петро, националната криптовалута на земјата, која треба да биде објавена на 5-ти ноември. Додека Ројтерс неодамна објави дека не најде знаци дека Петро всушност постои, реалноста е дека се повеќе луѓе се заглавени. Тое е и причина зошто тие се свртуваат кон Bitcoin и онлајн игри за да врзат крај со крај.

Gold farming за Bitcoin

Кога луѓето се очајни, ќе најдат начин да преживеат. Венецуелците се свртуваат кон светот на онлајн игри и gold farming за да се направат малку пари за да се задржи гладот.

Онлајн игри како Runescape и Tibia се популарни избори за венецуелците за нивното gold farming. Практиката на gold farming е кога еден играч е во масовен мултиплеер онлајн игра (или MMO )го троши своето време за бербата на средства во играта, како што се злато или предмети. Овие средства потоа се продаваат на секундарен пазар на други играчи за fiat, bitcoin или други криптовалути.

Просечните пари заработени се само неколку долари дневно, но доволно е за да се направи огромна разлика. Парите направени од gold farming се врзани за девизниот курс на црниот пазар, што всушност резултира со тоа што фармерите од gold farming прават повеќе пари отколку платени работници.

Огромниот број на венецуелци кои ја играат Runescape и другите онлајн игри не остана незабележан. Внатрешната економија на Runescape всушност доживува инфлација поради активноста на Венецуелците.

Постои и ризик за gold farming. Таквите практики не се дозволени во играта, така што корисниците може да се соочат нивните сметки да бидат затворени ако се фатат. Сепак, алтернативата е буквално глад, па можете да очекувате од Венецуелците да продолжат со gold farming. Тешко е да се замисли сценарио каде Биткоин и онлајн игри можат да ја направат разликата помеѓу животот или умирањето, но таков е случајот со Венецуела.