(Блумберг) – Како што санкциите на САД против државната нафтена компанија на Венецуела брануваат низ пазарот, постои една компанија со поголем удел отколку повеќето: нејзиниот руски колега, Роснефт.

Главниот извршен директор на “Роснефт” Игор Сечин лично ја предводеше поддршката на Русија за владата на претседателот Николас Мадуро и во текот на изминатите пет години, руската нафтена компанија изврши пренасочување на повеќе од 7 милијарди долари во Венецуела, главно преку заеми што ќе бидат вратени во идни испораки на сурова нафта.

Роснефт е “еден од најголемите меѓународни инвеститори во Венецуела”, според своите годишни извештаи, а земјата е една од најголемите меѓународни инвестиции на компанијата.

Советникот за национална безбедност на претседателот Доналд Трамп, Џон Болтон, во четвртокот ја советуваше финансиската заедница да не тргува со венецуелско злато, нафта или други артикли.

Со оглед на тоа што администрацијата на Трамп го зголемува економскиот притисок врз Мадуро, големиот нафтен залог на “Роснефт” е под притисок.

“Политичката ситуација што тешко се предвидува, што се случува во Венецуела денес, влијае на односите меѓу државите, односите меѓу компаниите”, рече во средата заменик-премиерот на Русија, Дмитриј Козак, кој има одговорност за енергетскиот сектор. “Би било глупаво да се негираат ризиците.”

Рускиот министер за енергетика, Александар Новак, во средата за новинарите во Москва изјави дека санкциите на САД против PDVSA се “нелегални” и “го кршат меѓународното право и мешаат во економската активност” на компаниите што работат во Венецуела.

Раст на влоговите

“Роснефт” има удели во пет проекти за нафта во Венецуела, каде се ко-сопственици на “Петролеос де Венецуела”, како и два проекти за офшор гас. Проектите за нафта произведоа 8,06 милиони тони во 2017 година, од кои учеството на “Роснефт” изнесуваше 3,14 милиони тони, или околу 60.000 барели на ден – околу 1,3 отсто од производниот дневен капацитет на руската компанија.

Заемите Роснефт ги даде на државната нафтена компанија на Венецуела, многу повеќе финансиски значајна за руската компанија. Во 2014 година, “Роснефт” обезбеди 4 милијарди американски долари во претплата на PDVSA во замена за идните испорака на нафта; во 2016-17, руската компанија додаде дополнителни 2,5 милијарди долари во вкупниот износ.

Се разбира, бизнисот на Роснефт во Венецуела досега е профитабилен. Таа инвестираше во земјата во време кога повеќето други нафтени компании не се осмелија.

“ДДВСА” ја обезбеди “Роснефт” со нафта во висина од 1,9 милијарди долари во однос на кредитите во 2017 година, според руската компанија, и ја намали главната обврска по договорите за кредити за уште 1,5 милијарди долари во првите девет месеци од 2018 година. Аналитичарите проценуваат дека вкупниот моментален износ на кредитите околу 2,5 – 2,6 милијарди долари.

“Додека грижите околу изложеноста на Роснефт кон Венецуела, најверојатно, ќе продолжат се додека политичката неизвесност продолжува, тоа е многу помалку критично за компанијата отколку пред дури 18 месеци, со оглед на значајните отплати направени од тогаш”, изјавија аналитичарите на UBS Group AG во белешка од 28 јануари.