Овој пат таа ќе го носи името “реtrо gоld” и ќе биде поткрепена од злaто. Ова беше објаснето со изјавата на Хиколак Мејдипо, јавува Ројтерс.

„Следната недела ќе пуштиме “реtrо gоld”, која ќе биде поткрепена од злато, која ќе биде уште по моќна и ќе го заздрави „реtrо“ рекол Мадуро во телевизиско интервју. Не стана јасно дали златото ќе е од резервите на земјата или станува збор за оние кои не се користат.

Претходно оваа недела Венецуела му понуди на пазарот сопствена дигитална валута, наречена “petro”, гарантирана со резервите од наоѓалиштето Ајкучо во пeтролниот појас на реката Ориноко. Вредноста на “реtrо” е еднаква на вредноста на барелската Венецуелска нафта.

Мадуро соопшти дека инвеститори веќе изразиле желба да купат “petro за 735 милиони долари. Тој дозволи криптовалути да се “вадат” на целата територија на земјата”.

venecuela.jpg