Уште една валута, алтернатива на официјалната, се појави во Венецуела поради недостаток на пари. Како што тој пишува на Твитер пратеникот Хозе Гуера, градот Елорса во државата Апуре, пуштил своја валута кој го носи името на градот.

 

Хиперинфлацијата и недостигот на пари бараат појава на „мини-централни банки”, пишува пратеникот.  Тој објави фотографија од 100.000 „елорса” банкноти што се наоѓаат во оптек во оваа населба.

 

Во декември минатата година, во услови на висока инфлација, која ја зафати цела Венецуела, властите во една од општините во квартот Катиа одлучија да пуштат во оптек сопствена валута „панал”