Истражувањето на инвестициската банка Голдман Сакс покажа дека развојот на вештачката интелигенција може да доведе до автоматизација на бројни работни места во САД и Европа, што би можело значително да загрози стотици илјади работни места. Како што пишува Фајненшл Тајмс, а пренесува Клик.ба.

Системот за вештачка интелигенција како што е ЧатГПТ во иднина би можел да создаде содржина што не се разликува од човечкото производство, што би можело да предизвика бум на продуктивноста што на крајот би го зголемил годишниот БДП за седум проценти во период од десет години.

„Тоа, исто така, ќе придонесе за значително нарушување на пазарот на трудот, ставајќи 300 милиони работници во големите економии. настапувал во бројни занимања“, пишува лондонскиот весник.

Во САД, вештачката интелигенција би влијаела на 63 отсто од работната сила, додека останатите 30 отсто кои работат физички работи нема да бидат загрозени. Бил Гејтс неодамна зборуваше за развојот на вештачката интелигенција, кој го привлече вниманието на фактот дека вештачката интелигенција ќе влијае на индустријата во следните 10 години.