Приватната инвестициона фирма  „Сикамор Брендс“ ќе биде новиот мнозински сопственик на неуспешната компанија Викторија Сикрет, пренесува АП.

Sikamor Brands ќе купи 55% од капиталот на Викторијас Сикрет за околу 525 милиони долари, според Л Брендс, американски производител на женска долна облека и козметика. Компанијата Колумбо со седиште во Охајо ќе ги задржи преостанатите 45 проценти од капиталот.

Договорената цена на продажба укажува на значителен пад на вредноста на марката „Викторија Сикрет“, чии стотици продавници оствариле приход од околу 7 милијарди долари минатата година.

За време на сезоната на празнични пазари, Викторијас Сикрет забележа пад на продажбата од 12 проценти, а денес компанијата објави дека нејзината продажба се намалила за 10 проценти во четвртиот квартал. Падот на продажбата е резултат на зголемена конкуренција и промена на вкусовите на клиентите.

Акцијата на „Л Брендс“, матична компанија на „Викторија Сикрет“, падна во е-трговија пред официјалното отворање на берзата, за 14,6 проценти.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк