(Ројтерс) – Вилијам Хил понуди да го купи Mr. Green & Co AB на шведскиот пазар за околу 308 милиони долари, бидејќи британската компанија за коцкање ги проширува своите дигитални бизниси и ги зајакнува своите европски операции пред Brexit.
Договорот ќе го комбинира Вилијам Хил со брендовите на  Mr.Green и Redbet и ќе ја намали зависноста на Лондонската компанија од Велика Британија, бидејќи прописите се стеснети на домашниот пазар.
Акциите на “Вилијам Хил” се зголемија за повеќе од 8 отсто, што следува откако европските коцкарски компании бараа да се прошират низ Атлантикот, бидејќи американските држави ги олеснија ограничувањата за обложување.
Акциите на Mr. Green & Co AB за 47 отсто на 68.40 шведски круни, во близина на понудената цена од 69 круни. Компанијата работи на 13 пазари и има меѓународен центар во членка на Европската унија Малта, дополнителен поттик додека Британија се подготвува да ја напушти ЕУ.
“Ние сме подготвени да одиме на меѓународниот центар”, изјави Филип Бокок, главен извршен директор на Вилијам Хил
“Како дел од Брексит, мораме да создадеме меѓународен центар надвор од операциите на Гибралтар”. Британската прекуморска територија Гибралтар добива на значење, како што Малта стана важен центар за онлајн коцкање.
Компаниите од коцкарската индустрија се проширија во интернет сверата, но нивните онлајн и повеќе традиционални операции привлекоа повеќе контрола од британските власти.
Во буџетот за оваа недела, британскиот министер за финансии, Филип Хамонд, данокот за обложување преку оф-шор сајтови за онлајн коцкање – ќе се зголеми на 21 отсто од 15 отсто.
Познатиот синџир на Вилијам Хил за обложување на улици, исто така, се соочува со притисок од намалување на максималните влогови на фиксните непарнични терминали од октомври следната година.
Mr. Green & Co AB има дозволи за онлајн коцкање во Данска, Италија, Латвија, Малта, Велика Британија и Ирска и очекува да добие шведски лиценци до крајот на годината.
Компанијата, која беше основана во 2007 година по нејзините претприемачи го создаде карактерот г-дин Грин и ги разви казината, моментално работи во 13 земји.
Вилијам Хил понудил близу 49 отсто од премијата за затворање на Mr. Green & Co AB за 46,5 шведски круни во вторникот. Договорот е препорачан за одобрување од одборот на Mr. Green & Co AB и акционерите кои поседуваат над 40 проценти од Mr. Green & Co AB ја прифатија понудата.
Mr. Green & Co AB објави силни резултати за третиот квартал, при што приходите се зголемија речиси за 51 процент.