„PayPal Holdings Inc.“ објави дека компанијата неодамна поднела патент во врска со биткоинот, објави „MarketWatch“.

Патентната апликација на компанијата е за „забрзан систем за трансакции со виртуелна валута“, се вели во извештајот.

Таквиот систем може да ги забрза испораките, особено ако е анонимна, коментира изданието.

Акциите на „PayPal“ првично се намалија на почетокот на сесијата, но се зголемија по објавувањето.

„Wall Street Journal“ неодамна напиша дека „Amazon.com Inc.“ е заинтересиран да создаде сопствен производ.

Акциите на „PayPal“ се зголемија за 84% во текот на изминатите 12 месеци, додека „S&P 500“ додаде 14% повеќе за истиот период.