Американската влада стана еден од најголемите иматели на криптовалутата откако заплени околу 200.000 биткоини вредни милијарди долари, објави Волстрит џурнал, повикувајќи се на анализа на јавните записи на крипто фирмата 21.co.

Хардверските паричници контролирани од Министерството за правда, Службата за внатрешни приходи и други владини агенции содржат 194.188 биткоини, во вредност од 5,3 милијарди долари, според 21.co, кој тврди дека ова се „проценки за имотот на американската влада врз основа на јавно достапни информации“.

Анализата на крипто-фирмата ги следеше движењата на биткоин до и од сметки на американската влада поврзани со трите најголеми заплени на криптовалути од 2020 година.

Забележителен пример е интервенцијата во кибер нападот врз Битфинекс во јануари 2022 година, која траеше речиси шест години и резултираше со тоа што Министерството за правда обезбеди 94.643 биткоини. Слично на тоа, 51.326 биткоини беа добиени при запленувањето на Џејмс Жонг во март 2022 година. Озлогласеното затворање на онлајн пазарот за дрога Silk Road во ноември 2020 година и овозможи на владата да заплени 69.369 биткоини.

Средствата, наводно, се чуваат главно офлајн во шифрирани уреди за складирање што ги чуваат Министерството за правда и Службата за внатрешни приходи.

Од време на време, Вашингтон продава дел од запленетите биткоини преку аукциски систем заснован на судски налози за ликвидација. Најзначајната продажба се случи во 2014 година, кога милијардерот Тим ​​Дрејпер купи 30.000 токени од владините аукции.

Меѓутоа, во последниве години, владата претпочиташе да продава конфискувани крипто средства преку размена. Една таква продажба се случи на почетокот на оваа година, кога 9.118 биткоини беа продадени на Coinbase, наведува Волстри џурнал.