Швајцарија извезла 58,3 тони злато во вредност од 3,6 милијарди американски долари во Турција минатиот месец. Според евиденцијата која досега до 2012 година, тоа е далеку најголемата количина злато извезена на еден месец.

Традиционално се смета дека златото е најбезбеден начин за зачувување на богатството, а турската побарувачка за овој благороден метал се зголеми за енормно високата инфлација, односно падот на домашната валута. Според агенцијата Ројтерс, Швајцарија е најголемиот центар во светот за обработка и транспорт на златни лостови, пренесува Кликс.ба. Минатата година, таа испорача 188 тони злато во вредност од 11 милијарди американски долари на Турција.

Една година порано, таа и ’донесе 11 тони злато. Според Швајцарија, месечниот извоз на злато во Турција никогаш претходно не бил поголем од 34 тони. По уништувачките земјотреси од почетокот на овој месец, Турција одлучи да ја намали количината на злато увезено во земјата.

Швајцарскиот извоз на злато во Турција минатиот месец се состоеше од 42 отсто од вкупниот извоз на злато од Швајцарија. Побарувачката на злато често се зголемува кога неговата цена е ниска и паѓа кога цената се зголемува.

Цената на овој благороден метал беше 1.840 долари за унца до вчера, додека во ноември минатата година беше 1.615 американски долари за унца, што беше рекордна ниска цена, пренесува Ројтерс.